fallback

Каква е ролята на САЩ в глобалната валутна война?

Ускоряващата се инфлация и по-добрите резултати на американските компании ще оставят Фед извън играта, смятат експерти

16:12 | 30.05.15 г. 10

Намираме се във валутна война, в която Федералният резерв на САЩ е в състояние да играе все по-малка роля, заяви ръководителят на звеното за валутни изследвания в Bank of America Merrill Lynch.

Изявлението на Европейската централна банка oт миналата седмица (във връзка с покупката на повече облигации през летните месеци – бел. ред.) е силен сигнал, че институцията не иска еврото да се върне над 1,15 долара, отбеляза Ву пред CNBC.

"Може да поспорим дали САЩ ще успеят да играе тази игра... Сега Щатите не могат да казват на другите да не играят тази игра", коментира икономистът.

По думите му с оглед на ускоряващата се инфлация и по-добрите резултати на американските компании Фед има по-малка причина да се включи в тази война в момента.

Тъй като срокът за плащане на дълга от Гърция наближава, нестабилността на валутите се увеличава. Страната трябва да плати около 300 млн. евро на Международния валутен фонд на 5 юни, но кредиторите са притеснени за способността на правителството в Атина да извърши плащането.

Ву добави, че най-новите данни от март показват отпуснати 5,6 млрд. евро на гръцката банкова система. Той добави, че това може да доведе до сериозен проблем в края на юни.

Междувременно експертът от Wells Fargo Скот Рен заяви, че нестабилността създава "повече от един шанс да се купуват акции".

"Волатилността се надяваме ще доведе до повече възможности за покупки. Дори и при най-лошия сценарий за Гърция, който не мисля, че ще се случи, те (възможностите за покупки – бел. ред) ще го превъзмогнат", заяви Рен.

Според Ву в момента най-голямото притеснение идва от Азия, и най-вече Китай. Китайският юан е една от най-силните валути и експозицията на Германия в Китай може да доведе до проблеми за еврото.

"Мисля, че еврото ще има проблем. Германската експозиция е повече от тази на САЩ в Китай", коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
fallback